Berners-Lee ile Web Geleceği Hakkında

Berners-Lee, Web’in Geleceği İçin Temel Oluşturuyor.

World Wide Web(WWW) mucidi Tim Berners-Lee, Web’in yeteneklerini genişletme ve interneti tüm dünya insanlarına ulaştırabilme üzerine kurulu yeni bir altyapı oluşturmayı planlıyor.

Berners-Lee’nin belirttiğine göre en erken gelecek yıl başlatılması planlanan yeni altyapı, serbest ve özgür olacak. Yapılacak bu iş ile demokrasi gelişecek, konuşma özgürlüğü olacak ve internet kullanıcıları istedikleri online içeriklere erişebilme özgürlüğüne sahip olacak.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’de profesör olan Barners-lee tüm bunlara ek olarak, bu altyapıdaki asıl odaklanmanın, henüz internet bağlantısı olmayan dünyanın 80% lik nüfusuna Web erişimi sağlama konusunda olacağını belirtti. Web’in yetenekleri gezegendeki tüm insanlara kadar genişleyecek.

Berners-Lee, tasarladıkları şeyin çok büyük bir girişim olduğunu söyledi ama web için önemli noktalardan birinin de insanlığın tümünün faydalanması olduğunu belirtti.

Beklenen sorular ise Berners-Lee’nin bu projeyle ilgili kafasında ne tasarladığı ve Web’in geleceği ile ilgili ne düşündüğü… Ama o kendi fikirlerinin sınırlı olduğu ve yeni nesil internet kullanıcılarının Web ile ilgili fikirler üretmesi gerektiği kanısında.

Berners-Lee, Web’in 2 hedefinden bahsetti: Demokrasinin yeni formlarını oluşturmak ve ilerletmek ve sağlık hizmetlerinin gelişmesine yardımcı olmak. Bu Web teknolojisi, aynı zamanda Web standartlarına ve işlerliğine ve Web biliminin ilerlemesine odaklanacak.

Amerika’daki gazeteciliğin gelişmesi üzerine odaklanan Knight Kurumu, yeni web altyapısının başlatılması için kendi kasasından 5 milyon dolar yardım sağlayacak. Knight Kurumu başkanı ve CEO’su Alberto Ibarguen; “Web; gazetecilik, ifade özgürlüğü ve basın için önemli bir araçtır.” dedi.

Berners-Lee; birçok insan temel sağlık hizmetlerine, yemeğe ve temiz suya ihtiyaç duyduğu zaman, Web’i dünyanın en uzak alanlarına yaymayı denediğinde kuşkuları olduğu söyledi. Dünyada web bağlantısı olan bölgelerdeki insanların; düşüncesiz karar vermeden önce diğerlerinin ihtiyaçlarını anlaması gerektiğini belirtti.

Berners-Lee, Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı olan CERN’de yazılım programcısı olarak çalışırken 1989 yılında Web’i keşfetti. İlk istemciyi ve serverı 1990 yılında yazdı ve HTML ve HTTP protokollerini oluşturdu.

Kaynak: http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&articleId=9114698

Çeviri: Serdar BARAKLI

Bir Cevap Yazın