Google’dan “Arttırılmış Gerçeklik” Gözlüğü

Aslında yazımıza “Arttırılmış Gerçeklik” deyiminin tanımıyla başlamamız uygun olacaktır. Bu deyim bilgisayar araştırmalarının bir dalı olup gerçek dünya ile bilgisayar tabanlı verilerin kombinasyonunu sağlayan; bilgisayar grafiklerinin gerçek zamana aksettirildiği sistemi anlatmaktadır.

Önümüzdeki birkaç ay içinde bir kafeye girdiğinizde orada sanki Star Trek’ten fırlamış, çok fantastik ve fütüristik bir gözlük takan birini görürseniz endişelenmeyin. O kişi, şirketin yeni teknoloji gözlüklerini test eden bir Google çalışanı olabilir.

Google bugün gizli girişimlerinden birisi olan Project Glass adını verdiği projeden birkaç detayı paylaştı. Bu gözlükler, şirketin takılabilen ya da giyilebilen ilk bilişim sistemi diyebiliriz.

Gözlükler şu an için satılık değil. Ama halka açık mekanlarda test edildiğini belirtelim.

Google Plus sosyal ağında paylaşılan bir mesajda, şirketin laboratuvarı olan Google X’te çalışan Babak Parviz, Steve Lee ve Sebastian Thrun takipçilerine Project Glass’ın prototipi hakkında fikirlerini sordular. Steve Lee normalde Google’da ürün müdürü olarak sorumlu ve yazılım haritalama, mobil haritalama gibi alanlarda çalışıyor. Bu projede de yazılım içeriklerinden ve gözlüklerin konum tabanlı bakış açısı sistemlerinden sorumlu.

Google tarafından gösterilen prototipte, gözlük çok gösterişli ve iyi tasarlanmış görünüyor. Gözlük, verileri lense yansıtıyor ve gözlüğü takan kişinin ses komutlarıyla mesaj alıp gönderebilmesini sağlıyor. Aynı zamanda gözlükte kamera da var. Video kaydı yapıp fotoğraf çekebilmenizi sağlıyor.

Şubat ayının sonlarına doğru bu gözlüklerin tanıtımı yapılmış ve Android platformu altında çalışacağı söylenmişti.

Google tarafından bugün yayınlanan ve aşağıda yer verdiğimiz videoda Project Glass’ın potansiyel kullanım alanları görülebiliyor. Bir adam, New York City caddelerinde geziniyor, arkadaşlarıyla iletişim kuruyor, haritaları ve bilgileri görebiliyor ve o andan bir fotoğraf alabiliyor. Ve günün sonunda kız arkadaşıyla video-chat yapıyor. Tüm bunların hepsi bu gözlük aracılığıyla oluyor.

Project Glass, varsayım olarak Project Contact Lens gibi bir mantıkla da çalışabilirdi. Google çalışanlarından olan ve aynı zamanda Washington Üniversitesi’nde profesör olan Babak Parviz, mikro düzeydeki teknolojiler ile biyoloji arasında ilişki kuran biyonanoteknoloji alanında uzman birisi. Son zamanlarda küçücük bir kontakt lens yapmıştı. Bu lens elektronik parçalar içeriyordu ve görüntü ögesi olan pikselleri kişinin gözüne düşürebiliyordu.

Google’ın bu gözlüğünün önceki tanıtımlarında prototiplerin tanıtımında kullanılan gözlüklerin çalışma mekanizması farklıydı. Ayrıca oradaki tanıtımda bahsi geçen gözlükler son derece hantal ve kullanışsızdı. Ama bugünkü tanıtımda gözlükler çok daha zarifti. Şu an üzerinde çalışılan çok çeşitli şekillerdeki gözlüklerin var olduğu da biliniyor.

Aslında birçok kişinin bu teknoloji hakkında çekinceleri de olabilir. Çünkü bu sistem kişinin günlük yaşantısına çok fazla müdahale edebilir. Özellikle çok fazla bilginin kişiye yansıtılması sonucu kişinin gerçek hayatta dikkati dağılabilir.

Project Glass; Kaliforniya’nın Mountain View şehrinde bulunan Google’ın ana kampüsündeki Google X ofislerinde geliştirilen birçok projeden yalnızca birisi. Burada mühendisler ve bilim adamları geleceğe ışık tutmak için robotlar ve uzay araçları üzerinde çalışmalarını devam ettiriyorlar.

Kaynak: http://bits.blogs.nytimes.com/2012/04/04/google-begins-testing-its-augmented-reality-glasses/

Çeviri: Serdar Baraklı

Bir Cevap Yazın