Pipelight: Linux’ta Silverlight Kullanma

Pipelight, Linux tarayıcılarına Silverlight teknolojisini getiren bir projedir. Firefox, Chrome, Midori gibi linuxta çalışan tarayıcılar üzerinde Netflix gibi Silverlight teknolojisi gerektiren servisleri kullanmanıza olanak tanır.

Bu teknoloji tamamen Wine’den bağımsız değil. Her ne kadar Wine altında çalışan bir tarayıcı kullanmak yerine linuxunuzun kendi doğal tarayıcısını kullansanız da tarayıcınıza eklenen eklenti çalışmak için Wine’ı kullanıyor. Böylece bilgisayarınızın performansı Wine altındaki tarayıcıyı kullanırkenki performans azalması kadar etkilenmiyor.

Pipelight, 2 bölümden meydana geliyor. Doğal tarayıcınız içine kurulan bir linux kütüphanesi ve Wine’da çalışan bir Windows programı. Windows programının adı pluginloader.exe; basit bir şekilde tarayıcının simülasyonunu gerçekleştirip Silverlight DLL’lerini yüklüyor. Siz kendi tarayıcınızdan Silverlight uygulaması içeren bir sayfa açtığınızda, tarayıcınızdaki linux kütüphanesi bir veri yoluyla windows programına komut gönderiyor. Bu veri yolu tarayıcınızla Silverlight arasında bir köprü görevi üstlenmiş oluyor. Tüm video ve ses verileri bu veri yolu üzerinden aktarılmadığı için büyük bir performans kaybı olmuyor. Sadece başlangıç parametreleri ve bazen de ağ trafiği bu veri yoluyla aktarılıyor.

Pipelight websitesine göre Microsoft Silverlight 5 kullanılarak Netflix, Sumo 2, Maxdome gibi web sitelerinde mükemmel performans elde edilmiş. Benim denemelerimde de Linux Mint 15 üzerinde Firefox 23 kullanıcısı olarak Digitürk için olumlu sonuç elde ettim.

Ubuntu’ya Pipelight Kurulumu

Kuruluma başlamadan önce tarayıcınızı kapatmanız önerilir.

1. Pipelight için 2 tane PPA var. Stabil ve Günlük. İlk önce stabili denemeniz önerilir, eğer sorun çıkarsa günlük olanı deneyin.

Stabil: https://launchpad.net/~mqchael/+archive/pipelight
Günlük: https://launchpad.net/~mqchael/+archive/pipelight-daily

Pipelight stabil PPA’sını ve Compholio PPA’sını eklemek ve Pipelight kurulumu için aşağıdaki komutları terminalde çalıştırın:

[color-box]sudo apt-add-repository ppa:ehoover/compholio
sudo apt-add-repository ppa:mqchael/pipelight-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install pipelight[/color-box]

Yükledikten sonra tarayıcınızı çalıştırın ve BU adresi ziyaret ederek Silverlightın çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer çalışmıyorsa Silverlightın tarayıcınızın eklenti listesinde olup olmadığını kontrol edin. Bunu adres çubuğuna “about:plugins” yazarak gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer kurulum sırasında tarayıcınızı kapatmamışsanız ve Silverlight çalışmıyorsa aşağıdaki komutu çalıştırın.

[color-box]rm -rf ~/.wine-pipelight/[/color-box]

ve tarayıcınızı yeniden başlatın.

2. İşimiz henüz bitmedi. Aslında Silverlight şu an çalışır vaziyette ancak Netflix gibi bazı websiteleri tarayıcının kullanıcı aracısını ya da bilinen tabiriyle tarayıcı user agent kısmını denetlemekte ve Linux kullanıcılarına izin vermemektedir. Buna da ayar çekmek için aşağıdaki yolları izlemek gerekiyor.

Firefox: UAControl ya da User Agent Overrider eklentisini yükleyin ve aşağıdaki kullanıcı aracılarından birini kullanın:

Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:15.0) Gecko/20120427 Firefox/15.0a1
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:22.0) Gecko/20100101 Firefox/22.0
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:23.0) Gecko/20131011 Firefox/23.0

Chrome: User Agent Switcher eklentisini kurun ve eklenti tercihlerinden Windows Firefox 15 seçin.

Bir Cevap Yazın