Argus II: FDA Onaylı Dünyanın İlk Biyonik Gözü

Argus II adı verilen retinal protez, kalıtsal dejeneratif göz hastalığı olan Retinitis Pigmentosa hastalarının kısmi görmesine yardımcı olacak. Bu özelliğiyle dünyadaki ilk biyonik göz olma özelliğini de alacak.

Önce sağlıklı bir gözün görüntüyü işlemesinden bahsetmek lazım. Sağlıklı bir gözün içinde retina denilen bir tabaka vardır. Göz merceğinde kırılan ışınlar retinaya düşer. Burada retinayı, kameralardaki negatif şeridine benzetebiliriz. Gelen ışınlar retina tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülür. Ardından optik sinir ile beyindeki görme merkezine gönderilir.

A.B.D’de 4000 kişide 1 görülen Retinitis Pigmentosa hastalığında, retinadaki foto reseptörlerin kademeli kaybı vardır. Ama diğer hücreler ve sinyal iletim yolu sağlam kalır. Buna rağmen tam görme kaybı oluşur. Argus II’nin çalışma mantığı burada devreye giriyor. Üzerinde elektrotlar bulunan protez göze implante ediliyor. Burada protez, işlevini kaybetmiş foto reseptörlerin görevini görüyor. Tabi bununla bitmiyor. Sistem biraz daha kompleks çalışıyor. Vidyoda görüldüğü üzere bir gözlük ve üzerinde vidyo kamera ve anten var. Gözlükteki kamera ile alınan görüntü işlenmek üzere görüntü işleyiciye gönderiliyor. Orada işlenen bilgi yine gözlükteki antene geliyor. Bu anten ile de göze yerleştirilen elektrotlara kablosuz olarak iletiliyor.

Bu sistem RP gibi hastalığı bulunan yani sadece foto reseptörleri hasarlı ama optik sinir gibi gözden alınan bilgiyi beyne götüren diğer görme sistemi elemanlarının normal olduğu durumlarda işe yaramaktadır. Elektrot dizileri bulunduran protez, foto reseptörlerin yerini alarak retinanın diğer sağlam hücrelerine sinyali göndermektedir.

Tabi ki 60 tane elektrot içeren bu protez ile yüksek kalitede görüntü algılamak pek mümkün olmayacaktır. Ama şu anda 1000 elektrotluk protezler yine aynı ekip tarafından erken çalışma aşamasında geliştirilmekte. Bu da demektir yakın zamanda daha kaliteli görüntüler görülebilecektir. Şu anki sistemdeki elektrot azlığından dolayı yapılacaklar sınırlı gibi. Aslında ortamın aydınlık mı karanlık mı olduğunun tespit edilmesi amaçlanarak üretilen bu sistem hastalar üzerinde daha güzel sonuçlar verdi. Kimi hastalar yürürken kaldırımın kenarlarını tespit edebildiler. Kimi de açık ve koyu renkli çorapların ayrımını yapabildi, hatta birbiriyle eşleştirebildiler. Kimisi de büyük yazılmış harfleri okuyabildi.

Argus II, Avrupa’da 2011 yılında onaylandı ve 2007’den itibaren 30 gönüllü hasta üzerinde çalışma yapılmıştı. Şirketin başkan yardımcısı Brian Mech, sistemin 124,000 dolara malolacağını söyledi. Ayrıca FDA onayında A.B.D’de yılda 4000 hastadan daha az insanda kullanılması şartı konuldu. Yani şirket cihazın güvenli olduğunu ve faydasının zararından çok olduğunu kanıtlamak zorunda. Ayrıca cihaz, 25 yaş ve üzerinde kullanılmak üzere izin alabildi.

Bir Cevap Yazın