Örümcekten aşırı derecede korkan bir insan olarak, bu 8 bacaklı korkunç yaratıkların güzel müzik sesleri oluşturmak için kulllanılması aslında hoşuma gitti diyebilirim. Japon bilim adamı Shigeyoshi Osaki, nephila maculata türündeki örümceğin ağ ipinden, kemanda kullanılmak üzere tel yapmasını başardı.
Osaki, örümceklerin ağ ipleri konusunda dünyada en uzman kişilerden sayılabilir. 35 yıl emek verdiği bu alanda protein bazlı ipliklerin kimyasal bileşimleri hakkında çok sayıda şey öğrendi. Özellikle son 10 yılda örümcek ağı ipliğinden keman teli yapma konusunda araştırmalarını devam ettirdi.
İyi bir keman telinin dayanıklılığı ve elastikiyetinin nasıl olması gerektiği konusunda eğitimler aldı ve bu özellikleri örümceğin ürettiği iplikçiklere transfer etmek için çalışmalarını sürdürdü. Tabi bu kolay bir süreç olmadı. Osaki, örümceklerin anormal uzunlukta iplikçik üretmelerini sağlamayı ve bu iplikçiklerden tel meydana getirmeyi öğrenmek zorundaydı. Sonuç olarak sabrı ve çalışmalarının meyvesini aldı. Tanıtım amaçlı olarak keman teli üretmeyi başardı. En kalın tel 15000 iplikçikten oluşuyor, o da 5000 iplikçikten oluşan 3 tane demetin biraraya getirilmesiyle oluşuyor.
Örümceğin yaptığı iplikçiklerden üretilen keman tellerinin, normal çelik tellere ya da naylon tellere güçlü bir alternatif olacağı aşikar. Tabi Osaki’nin bu tellerinden alabilmek çoğu müzisyen için biraz pahalı olabilir. Ama o, bu tellerin seri üretimine geçebilmenin yollarını arıyor ama yine de Wal-Mart gibi büyük mağazalar zincirlerinde yakın zamanda satışlarının yapılabilmesine pek de ihtimal vermiyor.
Kaynak: http://www.geek.com/articles/geek-cetera/japanese-scientist-spins-spider-silk-into-violin-strings-2012036/
Çeviri: Serdar Baraklı