Kalp Pillerini Hack Saldırılarından Koruma Teknolojisi

Eğer vücudunuzda bir kalp pili ya da insülin pompası varsa, hackerlar tarafından potansiyel bir hedef olabileeğinizin farkında değilsiniz belki de…

Birçok tıbbi implant, küçücük bir kablosuz radyoya sahiptir. Bu sistem sayesinde doktorlar, hastalarının genel durumlarını takip edebilir ve implantın fonksiyonelliğini kontrol edebilir. Eğer bu sistem güvenliksiz bırakılırsa kablosuz vericiler hackerlar tarafından kişisel bilgilerin toplanması hatta implantın yeniden programlanması amacıyla kullanılabilir. Bu problem aslında yeni jenerasyon implantların azını ilgilendiriyor. Çünkü yeni cihazlar hacker tehlikesine karşı özel olarak tasarlanıyor. Ama eski cihazları kullanan milyonlarca insan için sorunun tek çözümü, implantın cerrahi olarak çıkarılıp yeni implatın yerleştirilmesiyle mümkün görünüyor.

MIT ve Massachusetts Üniversitesi araştırmacıları, Toronto’da yapılan bir konferansta yaptıkları sunumla daha basit bir çözüm olduğunu belirtiyorlar. “Kalkan” adını verdikleri diz üstü bilgisayar boyutundaki bir araç, hackerların girişimlerini geri püskürten frekans bozucu sinyal yayıyor. Buradaki asıl yenilik frekans bozucu sinyallerin yayılması değil. Dışarıdan hack hamleleri yapıldığı andaki frekans bozma sırasında, doktorun verileri inceleyebilmesi ve veri gönderebilmesi güvenli bir bağlantı üzerinden sağlanıyor. Yapılan testlerde, bu koruyucunun frekans bozma sinyalinden 100 kat daha güçlü hack sinyallerinin bloklanabildiği gösterildi. Cihaz ayrıca izinsiz bir girişimin yapıldığı konusunda da alarm verebiliyor.

Bu koruyucunun konferansta tanıtılan prototipi, cihazın faydalı olabilmesini sağlayabilmek açısından çok büyüktü; ancak en nihayetinde teknoloji sayesinde çok küçük hale getirilebilir. Tıbbi araç üreticileri bu cihaza çoktan gereken ilgiyi göstermeye başladılar. Ama ürünün pazara sunulabilmesi için önlerinde büyük bir engel var: Birleşik Devletler Hükümeti.

Federal Haberleşme Kurulu bu olaya pek sıcak bakmıyor. 1934’te kabul edilen İletişim Kanunu’na aykırı olacağı görüşünde. Kanun, radyo sinyalleri aracılığıyla yapılan kasıtlı ve zararlı müdahaleleri yasaklıyor. Bu sinyallerle yapılan müdahalelerin resmi tanımı, 11 Eylül saldırılarından sonra daha da genişletilmişti. Bu cihazların ayrı olarak değerlendirilmesi yerine, tüm buna benzer cihazlar piyasada yasaklanmıştı.

Diğer bir problem de, kablosuz telefon endüstrisinde mevcut. Şirketler kendi kablosuz spektrumlarına sahip olmayı ve kimin hangi spektrumu kullanacağında son sözü söylemek istiyorlar.

Eğer hükümet ve şirketler, bu tür mazeretlerini yenip yapıcı bir adım atarlarsa ve bu tür koruyucu teknolojilerin pazarlanmasına izin verirlerse, tıbbi implant kullanan insanların kendilerini daha güvende hissedecekleri kesin. Ya da federal yasaların kendilerini zaten koruma altına aldığını düşünerek yasaları desteklemek zorunda kalacaklar.

Kaynak: http://www.forbes.com/sites/daviddisalvo/2011/09/08/new-jamming-tech-could-protect-pacemakers-from-hack-attack/

Çeviri: Serdar Baraklı

Bir Cevap Yazın