Kendi Kendini Yok Eden Bağlantılar: Buzz Messenger

Eğer arkadaşlarınızla özel olarak yazışmak istiyorsanız veya gerçek telefon numaranızı vermeden telefon görüşmeleri yapmak istiyorsanız çeşitli uygulamalar var. Örneğin; Google Voice, Burner, Kik, Viber, WhatsApp veya diğer popüler uygulamalar. Ama bu uygulamalar tamamen özel değil. Yani kullanıcılar bu uygulamalarda telefon numaralarını veya e-posta adreslerini kullanmak zorundalar. Bazı durumlarda da kullanıcı adları yoluyla diğerleri sizi kolayca bulabilir.

Buzz ise tamamen farklı bir yapıya sahip. Kendi kendini yok eden mesajlar gibi bir sistemi sunmak yerine; kendi kendini yok eden bağlantılar arkadaşlar sistemini kullanmaktadır.

Yani, Buzz üzerinde başka bir kişiyle oluşturduğunuz bağlantı, siz eğer daha fazla olmasını talep etmedikçe 72 saat sonra sonlanmakta.

Bir arkadaşlık sitesindeyseniz, kullanıcılar o siteyi kullanmadan sizinle iletişim kurmak için size telefon numaranızı filan sorarlar. Ama herkes gerçek telefon numarasını hemen vermek istemeyebilir. Zaten Burner ve Kik gibi uygulamalar da bu yüzden çıkmıştır.

Ancak Burner programındaki sanal telefon numaraları ücretsiz değildir. Eğer daha fazla kredi satın almazsanız belli bir süre sonra limite ulaşacaksınız. Ayrıca yeni arkadaşlarınızla sohbet etmek için sürekli olarak aynı numarayı kullanmak zorunda olacaksınız. Bir arkadaşınızla bağlantıyı koparmak istediğinizde sahip olduğunuz numarayı yok edemeyeceksiniz. Diğer arkadaşlarınızla aynı numara üzerinden konuşmaya devam edeceksiniz.

Diğer popüler sohbet uygulamalarının bazılarında da gerçek telefon numaranızı vermemenize rağmen kullanıcı adınız vasıtasıyla size insanların ulaşması mümkün olabiliyor. Mesela sizi takip etmek isteyen birisi farklı bir hesap oluşturarak size yine bulabilir. Çünkü sizin kullanıcı adınızı biliyordur.

Ama Buzz çok daha özel bir uygulama. Kullanıcılar kayıt olurken sadece fotoğrafını, adını ve cinsiyetini ekliyorlar. Ardından Buzz Code denilen kişisel bir kimliğe sahip oluyorsunuz. Diğerleri de bununla sizi ekleyebiliyorlar.

Bağlantı kurulduktan sonra, 72 saat sonra bağlantınız o kullanıcı ile kopuyor tabi eğer siz konuşmaya devam etmek istemezseniz. Eğer karşılıklı konuşan bu 2 kişiden sadece birisi konuşmaya devam etmek isterse; karşıdaki kişi ve onunla olan yazışmalar otomatik olarak siliniyor ve karşı taraftaki kişinin diğerine ulaşması mümkün olmuyor. Eğer 2 taraf da konuşmaya devam etmek istiyorsa sohbet devam edebiliyor. Tabi şunu da not ermek lazım: Bağlantıyı koparmak için 72 saat beklemenize gerek yok. Ters giden birşey olursa anında iletişimi koparabilirsiniz.

Ayrıca, diğer mesajlaşma uygulamalarının aksine, sahip olduğunuz Buzz Code kalıcı değil ve ne zaman isterseniz değiştirebilirsiniz.

Uygulamanın temelini oluşturan bu fikir; Matthew Groves, Brian Albright ve Hanna Xu tarafından oluşturulmuş. Ayrıca bu 3 kişi, Tango mesajlaşma yazılımında daha önceden beraber çalışmışlar. Groves ve Albright kalite kontrol mühendisi olarak, Xu ise tasarımcı olarak çalışmış.

Bu 3lü programın temellerini bir barda buluştukları sırada atmışlar. Hanna’nın anlattığına göre bir erkekle kadının flörtüne şahit olan Matthew ve Brian; şaka yoluyla, “Kız, oğlana sahte bir telefon numarası veriyor muhtemelen.” demişler. Birçok kişinin, iletişim bilgilerini yabancılara vermek istemediğinden hareketle ayrıca kurulan bağlantının da kolayca sonlandırılabilmesine olanak sağlayan bu uygulamayı ortaya çıkarmışlar.

Groves ve Albright, Ocak ayında Tango’dan ayrılmışlar. Xu ise onlara sonradan katılmış. Temmuz ayında kurulan şirket; Layer, Twilio veya Sinch gibi üçüncü parti API’ler kullanmak yerine kendi altyapısını oluşturmuş.

Beta sürecinde yüz kişilik bir kullanıcıya hitap eden uygulama artık herkese açık halde geldi. Diğer alternatif mesajlaşma uygulamalarında meydana gelen sorunlarla beraber kullanıcıların kendi gizliliklerine verdiği önemin artması, Buzz Messenger’ın alternatif uygulamalar arasında yerini sağlamlaştırmasına yardımcı olabilir.

iOS ve Android için Buzz uygulamasını indirebilirsiniz.

Çeviri: Serdar Baraklı

Kaynak: http://techcrunch.com/2015/10/30/forget-self-destructing-messages-buzzs-new-app-offers-self-destructing-connections/

Bir Cevap Yazın